fbpx

Årsberetning 2022 - Hjemløsekonference

Hjemløsekonferencen blev afholdt den 10. marts 2022 i Maribo og blev en stor succes med 250 deltagere.

Det var en inspirerende dag med forskellige oplæg fra både socialministeren, landsdækkende organisationer, frivillige og hjemløse borgere. Vi fik mange vinkler på hjemløshed, som præcis er det, der er brug for.

Ønsker du information om Guldborgsund Frivilligcenters erfaringer med konferencen, er du velkommen til at kontakte formand for bestyrelsen Jan Riis.

Læs om og se alle oplæg fra Hjemløsekonferencen 2022 ved at klikke her (åbnes i nyt vindue).

Du kan finde flere nøgletal om hjemløse og socialt udsatte hos VIVE – det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (åbnes i nyt vindue)

DAGENE SOM HJEMLØS 

En tidligere hjemløs fortæller:

“Hvis man søger på ”hjemløs” findes der forskellige måder at gøre hjemløshed op på. Der er gadesovere, folk på forsorgshjem, folk, der sover hos familie eller venner. Og atter andre, der har en lejlighed, men ikke kan holde ud at være i den, eller som har glemt hvordan man stykker en normal dagligdag sammen.

Gadesoverne har en rigtig hård og træls hverdag. Først og fremmest er de ulovlige pr. definition. Man må ikke tigge, man må ikke sove i andre menneskers opgange, de offentlige bænke er ofte indrettet, så man ikke kan ligge på dem – og selv om man finder en stol et relativt varmt sted, så er man lige så træt, når man starter dagen, som da man gik til ro. De kan ikke få almindelig lægehjælp, fordi de ikke har en adresse og dermed ikke noget sygesikringsbevis.

I det hele taget har de det svært med de offentlige myndigheder, der ideelt set burde hjælpe dem. Men ikke mange gider hjælpe dem, der ikke vil hjælpes.

Herbergerne har jeg prøvet nogle stykker af. Det er – på mange måder – gode steder, hvor et meget belastet personale forsøger at hjælpe, så godt de formår.

Der er en evig lugt af afføring og Ajax på gangene. Af gamle mænd, der har givet slip på det meste. Det er ikke lystige haller, men det er solide steder, hvor man kan få varme og mad og en seng at sove i. Jeg glemmer ikke en kold vinternat, hvor jeg kom ind på Mændenes Hjem i Istedgade – jeg fik en seng at sove i og de fandt et par solide vinterstøvler til mig.

Venner og bekendtes sofaer og senge er en anden måde, som mange hjemløse praktiserer. Men det er et Damoklessværd at hænge op. Uanset hvor stille, man er og hvor lidt, man ønsker at forstyrre, så er det en belastning at have en gæst. Og når man flytter videre, er det ofte fra et noget belastet venskabsforhold. Det gamle ordsprog om at frisk fisk og overnattende gæster lugter ilde efter tre dage, er ikke uden en besk brod.

For mange hjemløse ender det med at blive sådan de ser sig selv – som den irriterende fyr, der hele tiden lige skal bruge – penge, seng, varme, mad. Og den selvopfattelse bliver tit en forhindring for at komme videre.

Jeg kom videre for over ti år siden. Det var der ikke noget magisk over. Men en dag efter en anden, hvor man kigger sine problemer dybt i øjnene, gør en forskel.
 
Jeg har fået meget hjælp. Men jeg har også accepteret hjælpen. Når man har stirret sine problemer dybt i øjnene, kan man trygt gå videre med sin dag. De fleste problemer forsvinder over tid.”

Klik her og følg os på Facebook (åbnes i nyt vindue)

Views: 6

Scroll to top
Skip to content