Det er vigtigt i en bestyrelse, at man arbejder med det, man er interesseret i og har kompetencer til. Derfor arbejder Guldborgsund Frivilligcenters bestyrelse meget i udvalg. Så kan man mødes og målrettet arbejde i dybden med emnerne, som så kan fremlægges på bestyrelsesmøderne.
Husudvalget har sparret med Birgitte og Signe, som har deltaget i udviklingsarbejdet med at forme Bastebrohuset, som her efter lokalplanens vedtagelse, nu skal sendes i arkitektkonkurrenceudbud.
Bestyrelsesseminar Udvalget er med til at sætte dagsordenen for, hvad der er vigtigt at arbejde med på bestyrelsesseminaret, som holdes i juni med den nye bestyrelse.
Dialogmødeudvalget har ligget stille, da vi venter på et politisk møde. Og nu har vi besluttet ikke at presse mere på før efter kommunalvalget. Vi skal finde en ny form på Dialogmødet, hvor både frivillige og politikere har lyst til at deltage.
Generalforsamlingsudvalget arbejder med programsætning, uddeling af roller på dagen, praktisk hjælp, og indhentning af tilbud og aftaler omkring generalforsamlingen.
Politisk Udvalg kigger på, hvilke opfordringer der kommer fra FriSe vedr. politiske initiativer. Det arbejder også med lokalpolitiske spørgsmål, der vedrører sociale frivillige.
Udviklingsudvalget arbejder med ny strategi, hvilke værdier frivilligcenteret har, servicenievau og med at tilpasse arbejdsmængden til de faktiske forhold.
Vedtægter- og Forretningsordensudvalget gennemgår begge skrifter og er opmærksom på, hvornår der skal handles på et område.
Økonomi- og Arbejdsforholdsudvalget arbejder tæt sammen med Centerleder og Frivilligkoordinator, om vi styrer den rigtige vej og kigger på ansættelseskontrakter og arbejdsbeskrivelser.
Udviklingsudvalget er i gang med strategien
I sidste bestyrelsesperiode 2023/2024 udviklede Tanja Sørensen – her stående ved tavlen, evalueringsværkstøjet “En hånd til os selv”
Frivilligrådet (ligesom kommunen har Ældrerådet til at vejlede sig i sager om ældre, så har regeringen et Frivilligråd til at vejlede sig om spørgsmål om frivillighed. Vi sidder som repræsentant for Guldborgsund i Frivilligrådet og deltager i rådets samlinger) har sammen med Center for Frivilligt Socialt Arbejde (Statens videncenter for Frivillig socialt indsats), i daglig tale kaldet CFSA, udarbejdet nogle retningslinjer, som kan hjælpe Frivilligheden med at blive gode, til det de gør, og de er meget optaget af “Good Governance”, som betyder, hvordan bestyrelserne kan tage vare på sig selv og deres arbejde. Frivilligrådet og CFSA har blandt andet fået øje på vores “Hånd til os selv” og linker fra deres side til vores værktøj.
Det er første bestyrelsesperiode at værktøjet er blevet brugt. Og det giver ingen mening, at det skal følge kalenderåret, så denne evaluering gælder for bestyrelsesarbejdet i denne betsyrelsesperiode fra generalforsamling til generalforsamling.
Guldborgsund Frivilligcenter
Til bestyrelsen den 8.4.25
Konklusion & Evaluering af bestyrelsen –
”En hånd til os selv”
Evalueringen er primært foregået gennem korte samtaler og som et fast punkt på
bestyrelsesmøderne (i alt 6 møder i året). Alle samtaler er faciliteret af samme
tovholder, som blev udpeget på bestyrelsens 1. møde.
Gennemsigtighed i bestyrelsesarbejdet.
En hånd til os selv
Bestyrelsen har udarbejdet et katalog over emner som ønskes gennemgået i løbet af året. Disse emner er blevet behandlet, og der er løbende fulgt op på årets samtaler fra møde til møde.
Efter hvert møde er der ligeledes udarbejdet et resume samt en konklusion på de gennemgåede emner. På årets sidste møde i bestyrelsen samles op for hele året og indholdet af opsamlingen indgår i bestyrelsens årsberetning – for på den måde
at vise gennemsigtighed i bestyrelsesarbejdet.
Konklusion
Alle årets 4 emner er gennemgået i vilkårlig rækkefølge på bestyrelsens møder.
Bestyrelsens medlemmer har beredvilligt og engageret svaret på de stillede spørgsmål.
Fra venstre
Suppleant Anders Bondo, bestyrelsesmedlem Kenneth Vedel Nielsen, Formand Michael Simonsen, bestyrelsesmedlem Tonny Pedersen, næstformand Marianne Jørgensen, bestyrelsesmedlem Morten Larsen, bestyrelsesmedlem Arne Jensen, Kasserer Carsten Henningsen og bestyrelsesmedlem Sissel Eged-Pedersen
Du kan læse en lille artikel om bestyrelsesmedlemmerne, hvis du klikker på dem her på bestyrelsessiden
Under udviklingsarbejde af kulturhuset Bastebrohuset
fortsat:
Bestyrelsens Kompetencer (10.9.24)
Generelt kan det konstateres at bestyrelsen er godt og bredt repræsenteret med et bredt spektrum af forskellige kompetencer og et godt fundament af mange års erfaringer.
Medlemmerne føler at deres kompetencer bliver brugt især i udvalgsarbejdet.
Tovholderens rolle
Tovholderen har haft frie hænder til at facilitere samtalerne ud fra emnet gennem brug af hjælpespørgsmål. Tovholderen sammenfatter og konkluderer slutteligt resultatet af brugen af ”En hånd til os selv”.
Frivilligcentrets Værdier (8.10.24)
Bestyrelsen har et godt kendskab til centrets værdier, lidt mindre til FriSes som primært følges via nyhedsbreve.
Best. gav udtryk for en betydelig diskrepans mellem visioner og de tilstedeværende ressourcer. Samtlige medlemmer gav udtryk for, at det stigende bureaukrati i forbindelse med Socialministeriets krav kunne være en kvælende hindring i forbindelse med en bæredygtighedsstrategi.
Bæredygtighed er således lig med tilstedeværelsen af
et afgrænset antal projekter.
en realistisk vurdering af en tilstrækkelig tidsramme.
tilstedeværelsen af/rådighed over/ de nødvendige ressourcer.
Fokus på dig som bestyrelsesmedlem (10.12.24)
Samarbejdet mellem ledelse og bestyrelse fungerer godt og vel struktureret.
Centrets ledelse og bestyrelse mangler ikke opgaver – men har måtte lære at sige fra, der hvor resurserne ikke rækker – alt kører meget professionelt og stærkt, det faktum at centrets afhængighed af finansiering medfører en meget belastende og ofte uforståelig mængde bureaukrati som er til stor skade for den frivillige indsats og forståelse. Dette er især en hæmsko for at centret kan påtage sig flere nye og mere handlekraftige aktiviteter.
Fokus på frivilligcenterets aktiviteter (4.2.25)
Alle gav udtryk for betydningen af fortsat at afholde et bestyrelsesseminar
Flere ville gerne deltage i interne kurser med var forhindret grundet det valgte tidspunkt
Generalforsamlingens ramme var ok, men der ønskes afsat mere tid til at ”mingle” mellem foreningerne. Måske kunne det gavne at flytte seminariet til en lørdag fra 9-15. Bestyrelsen var åben for en ændring. Vedr. Foreningernes dag: De færreste havde deltaget på Frivilligcentrets stand, idet man var engageret i sin egen forenings aktivitet.
Stor tilfredshed med ledelsens eksekvering på vedtagne handleplaner.
Anbefaling til den kommende bestyrelse.
Forløbet med ”hånden” har været positivt og skabt større indsigt og forståelse blandt bestyrelsens medlemmer. Vi kan derfor anbefale at projektet fortsættes med nye emner/fokusområder for det kommende år.
Husk at undersøge og trække på bestyrelsens formelle som uformelle kompetencer
Der er fortsat behov for udbygning af centrets formidlingsevnen vedr. sociale aktiviteter
Da der er en betydelig diskrepans mellem visioner og de tilstedeværende ressourcer er det vigtigt at opstille realistiske projekter med fokus på et afgrænset antal, nødvendig tid og tilstede værende ressourcer.
Ikke alle ressourcer må bindes af faste projekter. Der skal være mulighed for at afsætte ressourcer til spontant opståede problemstillinger.
For at flere har mulighed for at deltage bør bestyrelsen overveje at flytte bestyrelsesseminariet til en lørdag fra 9-15 .
Anders Bondo, Tovholder 2024/25
Views: 12
ÅBNINGSTIDER
Mandag 10:00 – 15:00
Tirsdag 10:00 – 15:00
Onsdag og fredag Åben efter aftale
Torsdag 10:00 – 15:00
Udenfor åbningstiden træffes vi efter aftale.
FIND OS PÅ KORT
Copyright © Guldborgsund Frivilligcenter 2021