fbpx

En af landets største vågetjenester er i Guldborgsund Kommune.

En vågekone er en, som sidder ved en døende. I 1800-tallet havde alle hospitaler en vågekone eller en ”gangpige” ansat. Ligesom landsbyerne havde vågekoner, der stillede sig til rådighed, for landsbyens beboere. De var der – til stede og gav tryghed, når folk lå for døden.
Begrebet gik i glemme i lang tid. Men i forbindelse med at Hospice-tanken tog fast form i slut-halvfemserne dukkede begrabet op igen.
”Ingen bør dø alene” er Vågetjenestens motto her i Guldborgsund. Vågetjenesten er en del af Ældre Sagen, og har lokaler i deres hus i Nykøbing. Men der er tre vågetjenester i Guldborgsund. Og med omkring 40 vågere er det faktisk en af Danmarks største og mest forgrenede Vågetjenester, der dækker et stort geografisk område på Falster og Østlolland.
Det er plejecentrene, enkelte afdelinger på sygehuset, hjemmeplejen – eller det kan være pårørende, der har brug for aflastning i den sidste, svære tid.
De bliver alle hilst velkommen. Og når Vågetjenesten sætter i sving, er det en lille fasttømret gruppe, der bliver tilknyttet den enkelte patient og borger. Alle har tavshedspligt og alle er klar til at være til stede.
De overtager ikke funktioner fra det professionelle personale. De er helt enkelt til stede, giver tryghed og letter den døendes sidste tid. Fordi ingen bør dø alene.
Sidste år var Vågetjenesterne til stede hos 763 døende mennesker i 13.212 timer.

Yderligere oplysninger om Vågetjenesten i Guldborgsund kan fås hos Lonnie Stryg 44 13 03 68 eller vaagekoner@gmail.com

Visits: 10

Scroll to top
Skip to content