fbpx

Dorte Nørregaard kommer til årets Generalforsamling og taler. Her er lidt om, hvem hun er, og hvorfor det er en god idé at troppe op til generalforsamlingen for at høre hende:

“Dorte Nørregaard er centerchef for Videnscenter om Handicap. Det er en frivillig organisation, der – med oplysning som våben – kæmper for rettigheder til handicappede.
Hun har været leder af Videnscenter om Handicap siden 2019, hvor stifter og tidligere formand Kristian Jensen valgte at stoppe.
Centret har således sin egentlige fødsel på en basketball-bane i Viby ved Århus. Her rakte Kristian Jensen hånden op, da man spurgte efter én der ville træne et nyt kørestols-baskethold, som ville starte. Han kendte intet til handicappedes verden og det var den nysgerrighed, der fik ham til at række hånden op.
Den hånd blev så, en del år senere, starten på Videnscenter om Handicap, der blev stiftet i 1995. Da Kristian Jensen startede op, var der 15 forskellige centre og grupper på banen. I dag er kun Videnscenter om Handicap tilbage, så den idé har vist sin bæredygtighed.
Hvis man går ind på centrets hjemmeside, vil man se at det i øjeblikket har fire projekter, der – med hver sin leder – arbejder på at give handicappede adgang i samfundet: Skole, uddannelse, erhvervsliv og fritidsliv.
Og handicap kan være mange ting i dagens Danmark. Der er de synlige og de usynlige handicap – for nu at tage ét eksempel. Og at have et usynligt handicap, kan give udfordringer, man måske ikke lige tænkte på under morgenbadet.
Joanna Gaarde Rasmussen er centrets leder på uddannelsesområdet, Rasmus Duus har med erhvervslivet at gøre, Mie Haahr Andersen har med fritidslivet at gøre og Heidi Gabriel har med grundskolen at gøre.
Hvad laver så en leder med så mange, dygtige folk på områderne?
Ikke så lidt, er svaret. Hun har stået for et stærkt samarbejde med så forskellige kræfter som Miljøministeriets Naturstyrelse, Movia – det offentlige Busselskab, Hun har skabt en pris som ”Årets Handiprenør”, som hvert år gives til en virksomhed, der har skabt ligelig adgang for alle. Hun har lavet en bogliste over bøger, der kan lære en om ”deltagelse”.
Hun skaber i det hele taget den buzz om Videnscenter om Handicap, som skal sikre de daglige ledere og medarbejderne i øvrigt et stabilt udkomme i et Danmark, der præges af projektmidler, der lige så ofte gives og løber ud igen.
Dorte Nørregaard er uddannet antropolog. Og den uddannelse giver mulighed for at forske i hvordan mennesker lever som sociale dyr. Hvordan agerer vi med hinanden i et stadigt mere komplekst og divergerende samfund? Lige præcis dét ved Dorte Nørregaard mere end de fleste om. Og dermed ved hun så også, hvordan det er at leve med kronisk trætheds-syndrom og alligevel have lyst til at komme en tur i Operaen.
For eksempel har Movia – der jo også står for bustransporten her i Guldborgsund Kommune – tilsluttet sig Videnscenter om Handicaps ”Solsikkeprogram”. Det handler netop om usynlige handicaps. Ved at give mennesker med eksempelvis autisme, Tourettes syndrom eller andre usynlige handicap, en solsikkesnor, så alle kan se, at her er der en person, der har et handicap og ikke en person, der vil være på tværs.
Det er denne type af konkrete løsninger, der har gjort Videnscenter om Handicap til den ene stående af alle de handicapcentre, der startede før årtusindskiftet.”

Visits: 12

Scroll to top
Skip to content